Bilardo Federasyonu Başkanı Ersan Ercan, uzun süren bir çalışmanın sonucunda bilardonun okul sporları bünyesine alındığını belirterek, "Eskiden okuldan kaçılarak oynanan bilardo şimdi okul sporları bünyesinde, nereden nereye geldik." dedi.
Ersan Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilardonun okul sporları bünyesine alınması için üç yıldır uğraştıklarını ve sonunda başardıklarını dile getirdi.
Bilardonun artık okullarda olduğunu vurgulayan Ercan, "Okuldan kaçılıp bilardo oynamaya gidilen günlerden, okullara bilardoyu getirmek... Yetişme çağındaki çocuklarımıza ve gençlerimize bilardonun ders olarak verilmesini sağlamak. Bilardoda beyaz bir sayfa açılıyor." diye konuştu.
Antrenöründen salon sahibine, sporcusundan üreticisine kadar herkesin bu değişimi yaşayacağını ifade eden Ercan, "Lisanslı sporcu sayısının artmasından, yeni neslin bilardoyla tanışmasına kadar birçok konuda bizlere avantaj sağlayacak. Düzenlediğimiz şampiyonaya katılımda rekorlar kırdık ama bin 500 kişinin arasında şampiyonalarımızda sadece 60 genç bilardocunun yarışması ve bu bağlamda 10-15 sene sonra sporumuzun geleceği düşünüldüğünde, bu konunun önemi bir kez daha anlaşılacaktır. Eskiden okuldan kaçılarak oynanan bilardo şimdi okul sporları bünyesinde, nereden nereye geldik." değerlendirmesinde bulundu.
- "Analitik düşünmeyi geliştiriyor"
"Bilardo matematik, fizik, geometri ve psikoloji dörtgeninden oluşan zerafet ve akıl oyunları üzerine kurgulanmış bir spordur." ifadesini kullanan Ercan, şöyle devam etti:
"Bu nedenle çocuklarımızın büyüme çağında bilardoyla tanışmaları çok önemli. Analitik düşünmeyi geliştirdiği için erken dönemde tanışmalarını istiyorduk. Bence 24 yıllık federasyon tarihinin en önemli hamlesi. Zaten 300'e yakın okulda bilardo masası vardı. Şimdi resmi hale geldi ve ders olarak okutulacak. Bilardo camiası olarak çok mutluyuz."
- "Bilardoya eskisi gibi bakılamayacak"
Avrupa şampiyonu kadın bilardocu Eylül Kibaroğlu da bilardonun okul sporlarına girmesinin "kahve oyunu" algısını değiştireceğini belirtti.
Bilardo federasyonu ve oyuncularının yanlış imajı düzeltmek adına yaptıklarının ancak kısa vadede karşılık bulduğunu, etkisinin güçlü olmadığını ifade eden Eylül, "Artık kimse bilardoya eskisi gibi bakamayacak, kahve oyunu muamelesi yapamayacak." dedi.
Çocukların, küçük yaşta ve okullarında bilardoyla tanıştıkları için benimseyeceklerini dile getiren Eylül, şunları kaydetti:
"Ben uzun zamandır üniversitede dersler veriyorum ama yetişkinlere öğretmek çok farklı. Okullarda çocuklara öğretmenim dedikleri insanlar tarafından öğretilmesi bilardo algısını temelinden değiştirecek. Ben küçük yaşta bilardoyla tanıştım ama yaşıtlarımla oynayabilmem sorun oluyordu. Babamın salonu olduğu için ben okuldan kaçmıyordum ama okul kaçaklarıyla çok maç yaptım. Şimdi çocuklar bu güzel oyunu okullarında öğretmenlerinden öğrenecekler. Karar bilardonun geleceği açısından beni çok umutlandırdı. Burada sporculara ve antrenörlere çok fazla iş düşüyor. Bilardonun matematik ve fizikle ilişkisini öğrencilerin derslerinde de kullanabilmeleri için çalışacağız."