Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin efsanevi başpehlivanı Ahmet Taşçı ile Gökhan Arıcı, ''Roma'nın Doğuşu'' isimli etkinlik kapsamında, gladyatörlerin mekanında gösteri yaptı.
Roma kentinin tarihi ve kültürel güzelliklerinin değerinin bilinmesi ve yüceltilmesi maksadıyla faaliyetlerini yürüten Gruppo Romano Storico'nun bugün düzenleyeceği ''Roma'nın Doğuşu'' isimli bir dizi etkinlik öncesi başpehlivanlar Ahmet Taşçı ve Gökhan Arıcı, ön tanıtım olarak gladyatörlerin mekanında kısa süreli bir gösteride bulundu.
Gladyatörlerin, Kolezyum'a çıkmadan önce konakladıkları, idman yaptıkları ''Lotus Magnus''ta Taşçı ve Arıcı'nın gösterisi gerek Romalılar'ın gerekse kentte bulunan turistlerin büyük ilgisini çekti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ahmet Taşçı, "Roma'da olmak çok güzel bir duygu. Burada kültür zenginliğine geldik. Bu kültür şenliği bizi çok memnun etti. Burada tarihi çok eskilere dayanan Roma'da, Kolezyum'da ata sporumuzu icra etmek bizi çok mutlu etti" dedi.
İtalya'nın tarihi başkentinde Türk yağlı güreşini tanıtma fırsatının nasıl doğduğu sorusuna ise Taşçı şöyle karşılık verdi:
"Edirne'ye gelip Kırkpınar güreşlerini seyretmişler. Özellikle Karamürsel'e kadar gelerek, beni davet ettiler. Böyle bir kültürün, Romalılar'ın eski dövüş kültürünü yaşattıklarını ve burada dünyanın farklı ülkelerinden sporcuları davet edip, buranın kültürünü tanıtmayı amaçladıklarını söylediler. Bizim ata sporumuzu da görmek istediklerini ifade ettiler. Biz de bundan son derece memnun kaldık. Başpehlivanımız Gökhan Arıcı ile birlikte gelip, bu kültürü, tarihi yaşadık."
"PANCRAZIA SPORUNA BENZİYOR"
Birkaç yıl önce Edirne'ye yaptığı ziyarette yağlı güreşi keşfettiğini anlatan Gruppo Storico Romano gönüllüsü Rudolfo Perugini, "Antik Kırkpınar güreşlerini tanıtma fırsatı buldum. Kırkpınar güreşlerini, Roma'ya taşıdığım için son derece gururluyum" dedi.
Ahmet Taşçı ve Gökhan Arıcı'nın iki büyük sporcu olduğunu ifade eden Perugini, "Onları buraya davet etmemdeki neden, bizim de Roma'da, yağ ile yaptığımız Pancrazia adını verdiğimiz bir güreşimiz vardı. Kolezyum'da yapılıyordu. Birkaç yıl önce kaldırıldı. Oysa ki; Türkiye'de, Edirne'de, bu antik savaş biçimi halen icra ediliyor."
Roma Belediyesi Kültür Komisyonu Başkanı Federico Mollicone de, iki Türk sporcuyu ağırladıklarını belirterek, "Değerli Türk güreşçilerini yarın başlayacak 'Roma'nın Doğuşu' (Natale di Roma) şenliklerimiz için davet ettik. Esas etkinlikler yarın ama onlar bize bugün kısa bir gösteri yaptı" diye konuştu.
Türk güreşçilerin, Antik Roma'da gladyatörlerin evi ve idman yaptıkları yer olarak kullanılan Lotus Magnus alanında çayıra çıktığını aktaran Mollicone sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burası gladyatörlerin antrenman yaptığı bir salon aslında. Antik seviyenin 13 metre üstünde kalıyoruz. Burası bir tünelle Kolezyum'a bağlanıyoru. Bu etkinlikler, bizim anıtlarımızı değerlendirmenin bir yolu. Antik dönemde bu tür mücadelelerin nasıl olduğunun anlaşılması açısından, özellikle gladyatör okullarına giden çocuklar ve turistler için iyi bu etkinlikler iyi oluyor. Bu tarz etkinlikler olmasa tarih bilinci olmayan bir kuşak yetişir."
Taşçı ve Arıcı ikilisi, bugün de şehirde festival kapsamında düzenlenecek olan yürüyüşe katılacak.