İzmirli genç bilim insanı Onur Keskin, dünyada henüz yeni gelişen "tek kartta bilgisayar" sistemiyle örneğine çok az rastlanan bir ürün geliştirdi.
Masaüstü bilgisayarların kasasını cebe girecek boyutta küçülten Keskin'in geliştirdiği ilk ürünler enerji sektöründe kullanılmaya başlandı. Ev ve ofis kullanımının yanında akıllı trafik sistemleri gibi hayatın bir çok alanında da kullanılabilecek bilgisayar, yerli işletim sistemi ile ülke güvenliğine de katkı sağlayabilecek.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Mekatronik Mühendisliği bölümünde doktorasını yapan 29 yaşındaki Onur Keskin'in akademik bir çalışma sırasında incelediği ve "daha iyisini yaparım" diyerek başladığı proje, başarı hikayesine dönüştü. Rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurmak için gereken hava ölçüm ve kayıt sistemlerini geliştirmek üzere çalışmaya başlayan Keskin'in geliştirdiği bilgisayar, ABD 'de düzenlenen konferansta başarılı bulununca ilk yerli "tek kartta bilgisayarın" üretim macerası da başladı.
Eşi Fulya Keskin ile birlikte Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki kuluçka ofisinde çalışmaya başlayan Keskin'in tasarladığı ilk bilgisayarlar, mevcut ürünlere göre çok daha üstün özelliklere sahip olması nedeniyle enerji şirketlerinin dikkatini çekti. Yılbaşından itibaren satışına başlanacak sistemin tüm dünyada yenilenebilir enerji yatırımlarında tercih nedeni olacağı belirtiliyor.
Genç bilim insanı Keskin'in ürettiği yeni bilgisayar, sadece enerji ölçümünde değil hayatın her alanını etkileyecek yenilikçi bilgisayarın doğmasına neden oldu. Keskin, yaptığı açıklamada enerji ölçümü için ürettiği bilgisayarın aynı zamanda ilk yerli "tek kartta bilgisayar" olduğuna dikkati çekti.