Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş süreç yönetimi şirketi Xerox, sahte ve kaçak ürün ve sarf malzemeleri satışına karşı mücadelesini sürdürüyor. Xerox’un dünya üzerinde faaliyet gösterdiği 180 ülkenin bir çoğunda bu konuyla mücadele etmek için kurulan özel birimler bulunuyor. Bu birimler, bulundukları ülkelerin emniyet yetkilileriyle birlikte ortaklaşa hareket ederek sahte ve kaçak ürün satışından elde edilen haksız kazancın ve vergi kayıplarının önüne geçmeye çalışıyor. Xerox Corporation’ın yaptığı açıklamada Çin, Brezilya, A.B.D ve Türkiye’nin ismi ön plana çıkıyor.
Baskı Sarf Malzemeleri Birliği’nin (The Imaging Supplies Coalition) rakamlarına göre sahte ve kaçak baskı ürünleri dünya genelinde tahmini olarak yıllık ortalama 3.5 ile 5 milyar dolar arasında bir gelir kaybına neden oluyor. Dünya üzerinde sahte sarf malzemelerinin oluşturduğu kaçak bir endüstri bulunuyor. Bu kaçak ve illegal endüstri, şirketlerin önemli gelir kayıpları, ülkelerin de önemli vergi kayıpları yaşamasına neden oluyor. Markaların üzerinden haksız kazanç elde eden bu kişi ve kuruluşlar, Brezilya, Çin, A.B.D ve Türkiye gibi ülkeleri kendilerine üs olarak kullanıyor, bu ülkelerden çevre ülkelere ulaşıyor.
ELE GEÇIRILEN SAHTE VE KAÇAK ÜRÜNLER…
Çin’de geçtiğimiz günlerde Zhuhai Warmth Electronic adlı şirkete yapılan baskında binlerce adet sahte toner, kartuş gibi sarf malzemesi ele geçirilirken, Brezilya’da yapılan eş zamanlı iki baskında da binlerce adet sahte Xerox sarf malzemesine el konuldu. Piyasa değeri milyonlarca doları bulan bu kaçak ürünlerle ilgili açılan davalarda, A.B.D Baltimore’da bir kişi sahte ve kaçak sarf malzemesi ticareti yaptığı için 26 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Türkiye’den de benzer haberleri zaman zaman duyuran Xerox, geçtiğimiz aylarda İstanbul’un Eyüp ilçesinde faaliyet gösteren aynı kişiye ait iki ayrı yere emniyet güçleriyle birlikte baskın düzenlemişti. Baskında Xerox ve diğer markalara ait piyasa değeri yaklaşık 250 bin lira civarında olan toner ve kartuşlar ele geçirildi. Geçen Ocak ayında ise İstanbul Bahçelievler ve Güngören’de gerçekleştirilen operasyonlarda iki binin in üzerinde Xerox marka sahte ve kaçak sarf malzemeleri ile çok sayıda sahte Xerox reklam materyallerine el konuldu.
Sahte ve kaçak ürünleri, dikkat etmeden satın alan tüketiciler yüzlerce, hatta binlerce dolar ödedikleri ofis ürünlerinin ciddi hasar görmesine ve ürünlerinin bilmeden garanti kapsamı dışında kalmasına neden oluyor. Xerox yetkilileri, tüketicileri yetkili olmayan satış noktaları ve zincir teknoloji marketleri dışında bir yerden sarf malzemeleri satın alınmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Sahte olduğundan şüphelenilen ürünlerin de ihbar edilmesini istiyor.