ABD ve İsrail'in siber güvenlik kadrolarında görev yapan çok sayıda Türk hacker belirleyen Türk yetkililer bu isimleri belli ücretler karşılığında Türkiye'ye getirmeyi planlıyor.
teknolojioku.com'da yer alan habere göre, siber güvenlik ordusunu kurmak için harekete geçen Türkiye, Amerika ve İsrail'in siber güvenlik kadrolarında çok sayıda Türk hacker çalıştığını tespit etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu hackerları Türkiye'ye geri çağırmak üzere harekete geçti. Türkiye, bu ekiple kendi yüzde yüz yerli siber güvenlik yazılımını üretmeyi planlıyor.
Geçtiğimiz günlerde "Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü'nün" adı altında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK arasında anlaşma imzalanmıştı. Bu imzalanan anlaşmanın detayları belli olmaya başladı. Bu çalışma ile birlikte Türkiye kendi siber ordusunu kuracak. Hızlı bir şekilde çalışan Bakanlık siber orduyu kurmak için kamu-özel ortaklığına gidecek.
Bu çalışmada yandan siber güvenlik yazılımlarının yapılması için devlet memurluğu çerçevesinde kadro oluşturulmayacak. Bunun için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ihaleye çıkarak Türk yazılım firmalarıyla kamu-özel ortaklığı kuracak. Bu sayede Türkiye'nin parası hem dışarı çıkmayacak hem de kendi güvenliğini kendi sağlayacak.
Son zamanlarda yapılan saldırılar sonrası böyle bir karar alan Bakanlık ve TÜBİTAK ile işbirliğine giderek siber saldırıları önlemek için "Siber Güvenlik Merkezi" kuracak. Güvenlik merkezi bu alanda siber saldırılara müdahale edecek. Ayrıca sistem her zaman saldırı çalışmalarıyla ilgili test edilecek.
Alışveriş ve yaşamda yapılan birçok işlemin internete kayması ile siber güvenliğin önemi hayli arttı. Siber saldırılar internet üzerinden elektronik her şeyi durdurabilir, devletin gizli dosyaları dışarı sızabilir ve ülkeyi bir anda milyarlarca dolar zarara uğratabilir.
Bu konuda ABD ve İsrail en başarılı ülkeler olarak gösteriliyor. Dünya çapında en iyi hackerlerı toplayarak kendi siber güvenliklerini kuruyorlar. Ayrıca yaptıkları yazılımları diğer ülkelere satarak büyük gelir elde ediyorlar. Türkiye'de aynı şekilde bir yol deneyecek. Bu konuda ülkemize başarılar diliyoruz.