CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve bedelli askerliği öngören kanun teklifi hakkında, parlamentoda basın toplantısı düzenledi. Meclis'e sunulan teklife göre, yıllık geliri 14 bin ve daha az olan gençler, bedel ödemeden askerlik yapmış sayılacak.
Hamzaçebi, teklifin, yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olanların bedel ödemeden; yıllık geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira arasında olanların 7 bin 500 lira; yıllık geliri 25 bin 1 lira ve daha üstü olanların 15 bin lira ödeyerek, zorunlu askerlik hizmetini yapmış sayılacağını öngördüğünü bildirdi.
Akif Hamzaçebi, düzenlemeden 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle askerlik çağına gelen, henüz askerliğini yapmamış olan ve 28 yaşından gün alanların yararlanabileceğini ifade etti.
Hükümet'in çıkardığı kanunda yaş ve bedelin yüksekliği nedeniyle kanundan yararlanma oranının düşük olduğunu kaydeden Hamzaçebi, teklifleri ile yaşın daha makul seviyeye çekildiğini söyledi. Hamzaçebi, "Bunun, hem bedelli beklentisinde olan gençlerin beklentisini karşılayacak hem de TSK'nın asker kaynaklarının kurumamasına yol açacak bir yaş seviyesidir" diye konuştu.
Hükümet'in 30 Kasım 2011'de kabul ettiği 6252 sayılı kanunla, bedelli askerlik düzenlemesi yaptığını anımsatan Hamzaçebi, ancak düzenlemenin beklentileri karşılamadığını, büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlandığını savundu.
Hamzaçebi, düzenlemeyle, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün aldığı halde askerlik hizmetine başlamamış olanların, kanunun öngördüğü bedeli ödemeleri halinde temel askerlik hizmetini yapmış sayıldığını anımsattı.
Milli Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün aldığı halde askerlik hizmetine başlamamış 470 bin kişi bulunduğunu belirten Hamzaçebi, kanunun getirdiği olanaktan yararlanmak için sadece 70 bin kişi başvurduğunu kaydetti. Hamzaçebi, 470 bin kişinin yüzde 15'inin bedelli askerlikten yararlandığına işaret etti.
Hamzaçebi, Hükümet'in kısa bir süre önce zorunlu askerlik süresini 12 aya indirdiğini anımsatarak "Hem bedelli askerlik kapsamından yararlanan kişi sayısının son derece az olması hem de zorunlu askerlikteki sürenin azaltılmasına yönelik düzenleme, yeni bir bedelli askerlik düzenlemesi ihtiyacını ortaya çıkardı" dedi.
Türkiye'de 1987-2011 yılları arasında 4 kez bedelli askerlik düzenlemesi yapıldığına dikkati çeken Hamzaçebi, bunun temel nedeninin zorunlu askerlik süresinin uzunluğu olduğunu kaydetti. Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zorunlu askerlik süresinin uzunluğu, askerlik çağına gelen gençlerin askerliklerini ertelemelerine ve bedelli beklentilerine yok açmaktır. Türkiye'nin asıl yapması gereken, zorunlu askerlik süresinde kalıcı şekilde, topluma, askerlik çağındaki gençlere veya askerlik çağına gelecek gençlere güven verecek şekilde zorunlu askerlik süresini kısaltmaktır. 1927'de kabul edilen Askerlik Kanunu'nu, devletin ihtiyacı ile bireyin ihtiyaçları arasında yeni denge kuracak şekilde yeniden düzenlemek gerekir.
Zorunlu askerlik süresinin uzunluğunun yanında bugüne kadar 4 kez bedelli uygulaması da askerlik çağına gelen gençlerimizin, bedelli askerlik yönünde bir beklentiye girmelerine yol açmıştır. Bedelli askerlik düzenlemeleri, bir yandan birikimi eritmek gibi bir amacı
taşırken, öte yandan gelecekte yeniden bir bedelli askerlik düzenlemesi olabilir beklentisine yol açmıştır. Her iki nedeni bir arada değerlendirdiğimizde, 31 Aralık 2011 tarihi itirabiyle bedelli askerlik düzenlemesinin amaca neden ulaşmadığı ortaya çıkmaktır. CHP olarak bu durumu dikkate alarak yeni bir bedelli askerlik kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na bugün veriyoruz."