Geçtiğimiz günlerde özel hastanelerde fark ücreti yüzde 200'e çıkarılmıştı. Hasta Hakları Derneği Başkanı Orhan Demir ise özel hastanelerin vatandaşlardan yüzde 400 fark ücreti aldığını iddia ediyor.
Hasta Hakları Derneği Başkanı Orhan Demir’den özel hastanelerin muayanesiyle ilgili çarpıcı iddialarda bulundu: Özel hastaneler yüzde 200 yerine yüzde 400 fark ücreti alıyor. Ücretsiz olması gereken röntgen, ultrason ve kan tahlili hizmetlerinden bile 100-200 lira talep ediyorlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) fark ücretleriyle ilgili yeni düzenlemesi bir süre önce yasallaşarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre özel hastaneler vatandaştan iki kat daha fazla, yani yüzde 200 fark ücreti alabiliyor. Ancak bu düzenleme de özel hastaneleri memnun etmedi.
Sigortalıya Özel Hastanede Muayene Yüzde 100 Zamlandı
EN FAZLA 80 LİRA
Bugün'ün haberine göre; Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir, bazı hastanelerin yüzde 300- yüzde 400 oranında fark ücreti aldığını ileri sürdü. Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre SGK’nın ilgili hastaneye hasta başına örneğin kardiyoloji muayenesinde 34 lira ödediğini belirten Demir,
“Hastadan da 34 liranın yüzde 200’ünü yani 68 lira vatandaştan alma hakkı var. 68 liranın üzerinde ‘Özel hastanede muayene olundu’ diye 12 lira da devlet adına hastadan katkı payı alınıyor. Dolayısıyla A sınıfı özel bir hastanede ayakta tedavi hizmeti alan ve kardiyoloji muayenesi olan bir hastadan alacağı ücret en fazla 80 liradır. Eskiden bu 42 lira 60 kuruştu” ifadelerini kullandı.
EN PAHALI MUAYANE HANGİ BÖLÜMLERDE?
Demir, en pahalı muayenelerin kardiyoloji ve kadın doğum muayeneleri olduğunu söyleyerek, “80 lira muayene ücreti paket fiyattır. Bunun içinde röntgen, ultrason, basit tahlil ve tetkikler de yer alır. Bunlar muayenenin bir parçası olduğu için ekstra para alınmaz. Kan veya idrar tahlilleri bugün 10 lirayı geçmez. Maalesef hastaneler vurgunu bu tahlillerden yapıyor. Yani 50 liralık muayene için 120 lira tahlil ücreti alınıyor. Gereksiz tahlil ve tetkikler yapılarak hastadan fazla ücret alınıyor” ifadelerini kullandı. Demir, düzenlemeden önce alınan ücretlerin tamamının hukuka aykırı nitelik taşıdığını kaydetti.
DENETİM SİSTEMİ YOK
Özel hastanelerin vatandaştan haksız yere para alması halinde bunu denetleyecek ve ceza verecek bir sistem olmadığını öne süren Demir şöyle devam etti:
“Cezalar da eskiye göre yüzde 80 indirildi. Önceden 6 bin liranın altındaki haksız işleme 60 bin lira ceza kesiliyordu. Eski yasadaki ‘6 bin liradan az olmamak üzere’ cümlesi kaldırıldı. Yerine ‘Özel hastanenin vatandaştan fazla ücret aldığı tespit edilirse aldığı ücretin 10 katı ceza kesilir’ denildi. Yani 30 lira fazla ücrete ödeyeceği ceza sadece 300 lira olacak.”
ÖZEL HASTANELER: ZAM iSTiYORUZ
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, her muayeneye göre fiyatların farklılık arz ettiğini söyledi. Bahat, “SGK’nın fiyatları artırması lazım. Maliyetlerin karşılanması şart. Fiyatlara zam yapılmalı. 8 yıldır fiyatlar değişmedi. Bu paraları vererek ya devleti zarara uğrattılar ya da biz zarar ettik. Burada bir yanlışlık var” şeklinde konuştu.
‘MUTLAKA FATURA ALIN’
Orhan Demir, hastaları uyardı: “Vatandaş hastaneye gitmeden önce SGK’nın internet sitesindeki ilave ücret hesaplama programına bakarak özel hastaneye ödeyeceği miktarı öğrenebilir. Yaptığı her işlem için fatura istemeli. Buna rağmen fazla para alınıyorsa elindeki belgelerle SGK’ya şikayet etsin. Fiş almasın. Ödemelerini de ispat niteliği taşıyan kredi kartıyla yapsın. Çünkü hukuksuz parayı nakit, kayıtlı parayı kredi kartıyla alıyorlar.”