Emniyet Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ‘Şiddet Raporu’na göre statlarda görevli özel güvenlik görevlilerinin yüzde 90’ının müsabaka güvenliği ve kalabalık yönetimi konusunda eğitimsiz olduğu belirlendi.
2011-2012 sezonunda 198 bin 891 özel güvenlik görevlisinin müsabakalarda görev yaptığı belirtilen raporda, güvenlikçilerin müsabakalarda taraftar gibi davrandığı, kitle psikolojisini anlamada yetersiz kaldığı ve taraftara yersiz müdahalelerinden dolayı şiddete sebebiyet verdiği kaydedildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı’nca ‘Sporda Şiddete Etki Eden Faktörler, İstatistikler ve Çözüm Önerileri’ başlıklı rapor hazırlandı. Sporda şiddete etki eden faktörleri belirlendiği raporda kurum ve kuruluşlar için çözüm önerilerinde sıralandı.
Sporda şiddete özel güvenlik görevlilerinin yanlış tutumu ve eğitim eksikliğinin etki oranının yüzde 7,62 olduğunu vurgulanan raporda, “Özel güvenlik görevlilerine federasyonlarca spor güvenliği ve müsabaka güvenlik tedbirleri konularında özel alan eğitimi verilmeli. Mümkün olduğunca aynı görevli aynı yerde görevlendirilmeli. Eğitim sonrasında sertifika alanların müsabakalarda görevlendirilmesine öncelik verilmeli. Olaylara sebebiyet veren ve görevini ihmal edenler müsabakalarda görevlendirmemeli ve cezalandırılmalıdır.” denildi.
Spor müsabakalarında görev alan özel güvenlik personelinin yüzde 90’ı müsabaka güvenliği ve kalabalık yönetimi konusunda eğitimsiz olduğu tespit edilen raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Güncel olaylar, kulüplerin organize ettiği özel güvenlik görevlilerinin önleyici hizmet değil olaylarda adeta taraftan olduklarını göstermekte. Özen güvenlik görevlileri, turnikeler ve gişelerde sayıca yetersiz kalmakta, yığılmaların olduğu yerlerde gerekli düzenlemeleri yapmamakta. Müsabakalarda taraftar gibi davranmakta, tribünleri değil müsabakaları izlemekte, kitle psikolojisini anlamada yetersiz kalmakta ve taraftara yersiz müdahalelerinden dolayı şiddete sebebiyet vermekte. Müsabakalarda görevini yetire getirmeyen özel güvenlik görevlilerine Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu’na göre para cezası verilmeli.”
ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN POLİTİKA BELİRLEYECEK ÜST KURUL OLUŞTURULMALI
Raporda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın protokol tribünlerini denetlemesi ve müsabakaları seyirden yasaklı şahısların bu tribünlere girmemesi yönünde tedbir alması gerektiği kaydedildi. Bakanlığın yapacağı yeni stadyumları şehir merkezi dışına inşa etmesi gerektiği hatırlatılan raporda şu ifadelere yer verildi:
“Ayrıca rakip taraftar ve protokol girişleri birbirinden bağımsız olmalı. Sporda şiddetin önlenmesine yönelik politikaların belirleneceği bir üst kurul oluşturulmalı. Kurulda İçişleri, Adalet, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Federasyon, Kulüpler Birliği, Medya ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri yer almalı. Kurul sezon öncesi, ortası ve sonunda toplanmalı, alınan kararlar uygulanmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalı.”