Türk Dil Kurumu (TDK), "kendi fotoğrafını çekmek" anlamına gelen "selfie"ye en çok önerilen "özçekim, kendiçekim, görçek, kendinçek ve bakçek"ten birini, yine vatandaşa sorarak seçecek.
TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin'ın yaptığı açıklamada, "selfie" sözcüğü için önerilen Türkçe karşılıkların TDK'nın Facebook sayfasından, telefon ve mail yoluyla kendilerine ulaştığını anımsattı.
Kaçalin, yabancı sözlere karşılıklar bulma çalışmalarına geniş katılımı sağlamak ve konuya katkısı olabilecek herkesin görüşlerini alabilmek amacıyla bir Yazışma Topluluğu oluşturulduğunu belirtti. Karşılık aranan yabancı sözlerin, topluluk üyelerine mail yoluyla gönderildiğini kaydeden Kaçalin, kurumun Facebook sayfasında ilgililerin karşılık aranan söze ilişkin görüşlerini sunabileceği bir bölüm de oluşturulduğuna işaret etti.
Öneriler 23 Mayıs'a kadar gönderilebilir
Kaçalin, son günlerde yaygınlaşan selfie sözüne karşılık önermek için da aynı yolun izlendiğini dile getirerek, "Kurumumuza selfie sözüyle ilgili binden fazla farklı karşılık önerisi ulaştı. Bunlardan en çok önerilen özçekim, kendiçekim, görçek, kendinçek, bakçek oldu. Bilim Kurulumuz da son kararı yine halkın vermesini uygun buldu" dedi.
Selfie'nin "kişinin, daha çok sosyal haberleşme ortamında kullanmak üzere genellikle cep telefonuyla çektiği kendi fotoğrafı" anlamında kullanıldığına dikkat çeken Kaçalin, "Halkımız selfie sözü için bunlardan uygun gördüğü karşılığı 23 Mayıs'a kadar 'oneri@tdk.gov.tr' adresine gönderebilir" ifadesini kullandı.
TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, sonrasında görüşlerin de dikkate alınarak kurum tarafından selfie sözü için bir karşılık önerileceğini bildirdi.
Geçtiğimiz günlerde vatandaşlar sosyal medya, telefon ve mail yoluyla TDK'ya önerilerini iletmişlerdi. Özellikle gençler arasında dünyada bir akım haline gelen "selfie"ye karşılık olarak kuruma gelen tavsiyeler arasında ayrıca "Sosyapoz", "Başyapıt", "Bengil", "Beyani", "Cepimge", "Çekendi", "Çekerol", "Çekinti", "Çeklaçek", "Çektirim", "Çeksun", "Eday", "Ferdi", "Görsel Salım", "Seyfi" ve "Kendirme" gibi sözcükler bulunuyordu.